vineri, 23 mai 2008
Pălăria de fetru
Pe 25 februarie mă întorceam cu trenul de la Bârlad, unde alături de familie serbasem cele 81 de ierni la care, bunica mea, Chirvase-Balica Adela opinteşte cu spor. Obosit moţăiam alături de soţia mea Adina când aud o doamnă din compartiment discutând la telefon pe un ton îndeajuns de ridicat ca să nu mă oblige să trag cu urechea. Discuţia era despre un târg de carte organizat la Bârlad cu ocazia zilelor Culturale Bârlădene. Bineînţeles că la sfârşitul conversaţiei am luat legătura cu doamna respectivă şi aşa am ajuns între 18 şi 20 mai să fiu prezent în oraşul copilăriei mele ca participant la un târg de carte.
Astăzi îmi scot pălăria de fetru în faţa tuturor prietenilor Cenaclului de Seară şi implicit ai Vulcanului de Poezie care au dăruit între 5 şi 60 de cărţi pentru publicul bârlădean. Şi am să le trec numele aici pentru a se şti că într-o lume a orgoliilor scriitoriceşti mai există şi Oameni care dăruiesc cartea fără dorinţa neapărată de câştig. Nu există o ordine a lor ci îi voi consemna aşa cum îmi vin în minte Melania Cuc , Alexandru Ciocioi, Victoria Milescu, Florin Iordache, Anne Marie Bejliu, Adina Ungur, Vasile Mustaţă, Diana Zlate, Ioan Raţiu, Ana Cojocaru, Dan Iordache, Puşi Dinulescu. Jos pălăria de fetru în faţa acestor oameni.
Vă daţi seama ca nu ştiam -înainte de această frumoasă întâmplare pe care am trăit-o cu maximă încântare – mai nimic despre un târg de carte. Dar acum stiu şi multe dintre cele învăţate le datorez directoarei Bibliotecii Municipale, doamna Toni IOSIPESCU, omul care a făcut ca acest târg de carte să aibă impactul dorit de editorii prezenţi. Îmi scot cu respect pălăria de fetru în faţa doamnei Toni Iosipescu şi o asigur că anul viitor -aşa cum am promis- voi fi la Bârlad special pentru Târgul de carte pentru elevi ’Elena Farago, Constantin Chiriţă’ .
Am fost impresionat de faptul că Primaria a donat 20 000 lei şcolilor bârlădene pentru achiziţie de carte. Acest gest face cinste edililor municipiului moldav.
Desigur noi nu am avut carte pentru copii, aşa că nu am făcut altceva decât să dăruim cartea cititorilor bârlădeni , să dăruim REVISTA ZIP şi să facem cunoscuţi pe membri Cenaclului de Seară şi pe prietenii lor care au donat cele 24 de titluri şi peste 270 de exemplare de carte.
Am să îmi scot pălăria de fetru în faţa celor doi autori care au cheltuit timp şi bani pentru a fi văzuţi şi cunoscuţi de cititorii Bârladului. Tocmai i-am numit pe Anne Marie Bejliu şi dom’ Profesor Florin Iordache.
Desigur din întâmplarile petrecute la Bârlad -vorba românului, ce ar fi nunta fără circ?- nu au fost toate rupte din rai. Am văzut la Târgul de carte şi lăcomia care se citea pe chipul unei vânzătoare de carte -cu pretenţii de editor- când a aflat despre banii daţi de primărie, am simţit ura care clocotea în ea când mi-a vorbit de ’greşeala’ pe care o facem la Cenaclul de Seară încurajând tinerii să scrie şi să facă exerciţii de conversaţie critică dar mai ales am văzut tupeul nesimţit şi desconsiderarea cu care i-a tratat pe organizatorii acestui eveniment. Dar cele rele să se spele. Poate la anul nu se mai împiedică nimeni de ea.
Mai presus de toate ne rămâne amintirea unor oameni de calitate care au fost prezenţe plăcute la târg cum ar fi Dănuţ Pecheanu acel editor moldovean şugubăţ, primitor şi săritor, sau vechiul meu amic Dan Horgan, artistul sculptor de măşti, un om modest şi aşezat la locul lui.
Nu pot încheia fără să vă împărtăşesc cea mai emoţionantă clipă a tâgului. Am vorbit despre cenaclu cu mai mulţi elevi de liceu, iar dintre ei o fată, elevă în clasa a X-a la C.N. Gh.Roşca-Codreanu mi-a adus un manuscris. Numele ei este Damian Oana Diana. Oare mă aud conducătorii de cenacluri şi scriitorii din Bârlad care se plâng că nu vrea nimeni să mai vină la sesiunile de cenaclu?
La bună revedere!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu